Vanaf 18 februari 2023 geldt er in Vlaanderen een nieuwe rookmelderverplichting voor gemeenschappelijke delen waarin zich een technische installatie bevindt. Eerder gold deze verplichting alleen voor ruimtes waarin de technische installatie zich in de kelder of op de zolder bevond. Met de nieuwe regelgeving moeten er nu ook rookmelders geplaatst worden in ruimtes zoals inkomhallen waar zekeringkasten hangen.
Wat zijn technische installaties?
Technische installaties zijn installaties met een elektrische voeding of die warmte produceren en vast verbonden zijn met het gebouw. Denk hierbij aan zekeringkasten, boilers, verwarmingsketels, airco's en dergelijke. Stopcontacten, lichtknoppen en watermeters vallen hier niet onder.
Definitie gemeenschappelijke ruimtes
Onder gemeenschappelijke ruimtes vallen alle ruimtes die gemeenschappelijk gebruikt kunnen worden of waarvan verondersteld wordt dat dit mogelijk zou moeten zijn. Dit geldt ook voor aparte lokalen. Afgesloten technische ruimtes met installaties die niet noodzakelijk toegankelijk hoeven te zijn voor de bewoners vallen niet onder deze verplichting, zoals liftmachinekamers. Gemeenschappelijke gangen in meergezinswoningen vallen wel onder de verplichting. Een kelderruimte met meerdere individuele kelders wordt als één kelderruimte beschouwd.
Sancties bij inbreuk op rookmelderverplichting
De rookmelderverplichting maakt deel uit van de minimale woningkwaliteitsnormering. Bij een inbreuk op deze verplichting wordt het gebrek gekwalificeerd als categorie II en kan het leiden tot de ongeschiktheid van de appartementen in het gebouw. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat aan deze verplichting wordt voldaan.
Tot slot
Het is belangrijk om te weten dat de rookmelderverplichting niet geldt als het gebouw beschikt over een automatische branddetectie-installatie met centrale. Meer informatie over deze verplichting is te vinden op de website van de Vlaamse overheid en in het Technisch Handboek Woningkwaliteit.