Terugdraaiende teller
Begin vorig jaar verdween het zogenaamde "prosumententarief". Het Grondwettelijk Hof achtte de Vlaamse constructie rond de terugdraaiende teller ongrondwettelijk. Enter: de digitale meter. Als eigenaar van zonnepanelen betaal je nu gewoon een jaarlijkse kost voor het gebruik van het energienet. Produceer je meer energie dan je verbruikt, dan draait de teller niet meer terug en zakken je energiekosten dus niet langer rechtstreeks.
Wel krijgen Vlamingen die meer produceren dan verbruiken nog een eenmalige compensatie. Die bedraagt 5% van hun meerproductie. Plaats je je meerproductie niet in een thuisbatterij, maar terug op het net, dan krijg je bovendien een vergoeding. Je moet dan werken met een terugleveringscontract, waarin een zogenaamd injectietarief wordt vastgelegd. Deze vergoeding ligt wel heel wat lager dan de kostprijs van je netgebruik.
Op de nieuwe regelingen geldt tot 2025 overigens nog een uitzondering: eigenaars die van oudsher een analoge teller hebben. De analoge teller draait namelijk wel nog terug en zijn vervanging kun je weigeren tot in 2025. Ga je overschakelen, dan heb je bovendien recht op een compensatie.
Investeringspremie
Ook in 2022 krijgen Vlamingen een eenmalige investeringspremie voor de installatie van zonnepanelen. Ze wordt toegekend door netbeheerder Fluvius en dekt tot 40% van de installatiekosten. In tegenstelling tot het aanvankelijke plan is er dit jaar geen premieverlaging voorzien. Dit zal waarschijnlijk wel gebeuren in 2023.
Terugverdientijd
De nieuwe spelregels hebben vooral een impact op de terugverdientijd van je investering. Die is nu langer dan voorheen. Gemiddeld duurt het nu zo'n 10 jaar voor je je investering terugwint, wat minder als je de helft of meer van je eigen productie verbruikt.
Daartegenover staat dat de prijzen van zonnepanelen blijven dalen, terwijl de kwaliteit beter wordt. Zo gaan nieuwe zonnepanelen ondertussen al snel 25/30 jaar mee. Bovendien helpen zonnepanelen nieuwbouwers om aan de EPB-normen te voldoen. Omdat je zelf produceert, ben je met zonnepanelen ook minder gevoelig voor energieprijsschommelingen.
Vermogensrendement
In het nieuwe tijdperk kun je dus nog steeds rendement halen uit je investering. De juiste materiaalkeuze is wel belangrijker geworden. Men onderscheidt hier grofweg 2 types zonnepanelen: monokristalijn ("zwarte" zonnepanelen) en polykristalijn ("blauwe" zonnepanelen). Het eerste type is duurder, maar levert ook een groter vermogen op. Zo zijn ze bijvoorbeeld geschikter voor kleinere dakoppervlakken.
Een tweede winstpost blijft een correcte plaatsing van je installatie. Een maximumrendement haal je hier met een zuidelijk georiënteerde hellingsgraad van 30 graden. De technologie staat echter niet stil en zonnepanelen slagen er almaar beter in om ook indirect licht te winnen.
Zijn zonnepanelen iets voor jou?
Dat hangt af van veel factoren. Doorgaans kun je echter nog steeds stellen dat zonnepanelen een relevante investering blijven, zeker gelet op de (ecologische) uitdagingen waarmee het huidige energienet kampt. Om echt zeker te zijn of de investering loont voor jouw huis of bedrijfspand, kun je altijd de Vlaamse Zonnekaart checken. Die toont hoe geschikt de Vlaamse daken zijn voor de plaatsing van zonnepanelen. Voor de samenstelling van deze kaart analyseerde men meer dan 2,5 miljoen daken via hoogtemeting, rekening houdend met oriëntatie, oppervlakte en hellingsgraad. De resultaten werden aangevuld door de gedetailleerde weerkennis van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI). Zo toont de kaart waar in Vlaanderen de zon schijnt of de schaduw valt. Scoort jouw gebouw goed, dan berekent het systeem bovendien meteen wat jouw investering zal kosten en opbrengen.