Wat gebeurt er met de gemeenschappelijke woning als je gaat scheiden?

Jij en je partner hebben besloten om uit elkaar te gaan. Eén van de zaken die geregeld moet worden is de verkoop van je woning. Maar hoe werkt dit nu eigenlijk en waar dien je allemaal aan te denken? En waar te beginnen? Meer dan genoeg vraagstukken dus!

Om nog meer slapeloze nachten te voorkomen, geven we je graag meer informatie. Dit geeft jou de kans om alles rustig op een rijtje te zetten. Je weet zo beter wat je opties zijn en hoe je één en ander het beste aan kunt pakken.

Maar wat zijn nu de mogelijkheden als je je woning van de hand gaat doen bij een scheiding? Globaal genomen hebben jij en je partner twee keuzes: je kunt er allereerst voor kiezen om je huis te verkopen en de opbrengst te verdelen. Ieder gaat vervolgens zijn eigen weg en je maakt allebei een nieuwe start. Daarnaast kun je besluiten om in het huis te blijven wonen en de ander uit te kopen. Of je voormalige wederhelft blijft in de woning en jij laat je uitkopen. Benieuwd naar de aandachtspunten in beide situaties? We helpen je graag op weg, zodat je niet verstrikt raakt in de wirwar van regeltjes!

Je huis verkopen

Als jullie bij een scheiding het besluit nemen om je huis te koop aan te bieden, zijn er een aantal topics die belangrijk zijn. Om te beginnen dienen zowel jij als je ex-partner akkoord te gaan met de verkoop van jullie voormalige liefdesnestje. Is dit gebeurd, dan moeten er afspraken gemaakt worden over de verkoopprijs.

Een nauwkeurige schatting van de waarde van je woning is daarbij van wezenlijk belang. Hierdoor heb je de zekerheid dat jullie allebei krijgen waar je recht op hebt. Je creëert op deze manier eveneens een goede uitgangspositie voor als je op zoek gaat naar een nieuwe woning. Een ander voordeel is dat hoe sneller jullie huis verkocht wordt, hoe sneller je de draad weer op kunt pakken. Maken jullie winst bij de verkoop van je vroegere optrekje? Dan verreken je dit verschil met de aankoopprijs en verdelen jullie de winst zo eerlijk mogelijk. Hierbij wordt onder meer naar de eigen inleg gekeken en wie welk aandeel heeft gehad bij de afbetaling van de lening.

Je partner uitkopen of je laten uitkopen

Gaat één van jullie beiden de hypotheek overnemen? Ook in deze situatie zijn er meerdere zaken die niet aan je aandacht mogen ontsnappen. Ga samen om de tafel zitten om de verkoopprijs van je huis vast te stellen. Hou er hierbij rekening mee dat de koopprijs van je woning onder andere afhankelijk is van de veranderende woningmarkt en vergeet ook zeker niet eventuele verbouwingen aan je huis mee te nemen. Deze zorgen er namelijk voor dat je woning in waarde gestegen is.

Verder is inzicht in je financiën essentieel bij het creëren van een nieuwe woonsituatie. Vanaf nu moet je immers de hypotheek alleen ophoesten. Je bank kan hier overigens nog een waardevolle bijdrage in hebben en je van het juiste advies voorzien. Tot slot is het goed om je te realiseren dat er kosten verbonden zijn aan bijvoorbeeld het aanpassen van de akte, zodat je uiteindelijk niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Hoe moet het nu verder?

Heb je aanvullende informatie nodig? We staan graag tot je dienst om de verkoop van je huis in goede banen te leiden. Als vastgoedexpert kennen we de woningmarkt op ons duimpje en beschikken we over de juiste capaciteiten om de waarde van je woning optimaal in te schatten.

Bovendien is deze schatting gratis en krijg je een duidelijk overzicht hoe de richtprijs berekend is. Ook krijg je meer inzicht in de plus- en minpunten van je woning. Mocht je nog prangende vragen hebben, dan geven we je met plezier persoonlijk advies dat aansluit op jouw situatie. Zo weet je precies waar je aan toe bent en gaat de verkoop van je huis van een leien dakje!

 

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.