Wat houdt de verplichting tot redelijke aanpassingen voor VME's in?
Het Gelijkekansendecreet verplicht VME's tot het uitvoeren of toestaan van redelijke aanpassingen in appartementsgebouwen om discriminatie tegen te gaan en toegankelijkheid voor personen met een handicap te waarborgen. Deze aanpassingen zijn essentieel, gezien de grote hoeveelheid appartementen op de huurmarkt.
Waarom is er koudwatervrees bij verhuurders en VME's?
Veel verhuurders en VME's zijn terughoudend om redelijke aanpassingen te maken, uit angst voor de complexiteit en kosten. Echter, het niet maken van deze aanpassingen wordt gezien als discriminatie onder het Gelijkekansendecreet.
Wat zegt het Gelijkekansendecreet over redelijke aanpassingen?
Volgens het decreet is het weigeren van redelijke aanpassingen die geen onevenredige belasting vormen, gelijk aan discriminatie. Aanpassingen kunnen materieel of immaterieel zijn, bedoeld om beperkingen door een onaangepaste omgeving te neutraliseren.
Zijn er voorbeelden van redelijke aanpassingen door VME's?
Ja, er zijn succesvolle cases waarbij VME's uiteindelijk instemden met het maken van redelijke aanpassingen na interventie en uitleg over het Gelijkekansendecreet en antidiscriminatiewetgeving. Voorbeelden omvatten de installatie van automatische deuren en het toestaan van scootmobiels in gemeenschappelijke ruimten.
Wat gebeurt er als VME's weigeren redelijke aanpassingen te maken?
Een weigering kan leiden tot discriminatieklachten en mogelijk juridische consequenties. Het Gelijkekansendecreet maakt geen onderscheid; VME's die weigeren, kunnen veroordeeld worden voor discriminatoir gedrag.
Hoe kunnen VME's bepalen wat redelijke aanpassingen zijn?
Bij het beoordelen van redelijkheid moet rekening worden gehouden met eventuele subsidies en financiële tegemoetkomingen beschikbaar voor dergelijke aanpassingen. Informatie en begeleiding zijn beschikbaar via overheidswebsites en organisaties zoals Unia.