Tweede verblijf? Deze kosten komen bovenop de aankoop

Wil je investeren in een tweede verblijf aan zee? Staar je dan niet blind op de geafficheerde aankoopprijs. Op het einde van de rit betaal je namelijk een stuk meer. Laat je dus niet verrassen door de bijkomende kosten.

Wil je investeren in een tweede verblijf aan zee? Staar je dan niet blind op de geafficheerde aankoopprijs. Op het einde van de rit betaal je namelijk een stuk meer. Laat je dus niet verrassen door de bijkomende kosten. Die verschillen in Vlaanderen volgens het type woning: huis of appartement, bestaande woning of nieuwbouw.

1. Registratierechten

Bij de aankoop van een stuk grond of vastgoed betaalt iedereen in België registratierechten. Die worden procentueel berekend op basis van de aankoopprijs en verschillen per type woning en per gewest. Een overzicht.

Registratierechten bestaande woning

De registratierechten op een bestaande woning bedragen in Vlaanderen 10% van de aankoopprijs uit de verkoopakte. In Wallonië en Brussel is dat 12,50%.

Registratierechten nieuwbouwwoning

Kies je ervoor om te bouwen, dan liggen de kosten voor de registratie hoger. Afhankelijk van het gewest betaal je 10% (in Vlaanderen) of 12,5% (in Wallonië en Brussel) registratierechten op de bouwgrond.

Daarnaast betaal je 21% btw op de nieuwbouwwoning zelf. Dit is wel enkel het geval wanneer de grond en de nieuwbouw door twee verschillende verkopers worden verkocht of wanneer je eerst de grond koopt en pas daarna een contract afsluit voor de bouw van een woning. Worden de grond en de woning door dezelfde verkoper verkocht, dan betaal je op beide 21% btw en vallen de registratierechten op de grond weg.

Nog dit: koop je alleen grond, dan betaal je registratierechten erop en geen btw.

Registratierechten openbare verkoop

Zorg dat je goed geïnformeerd bent wanneer je een woning koopt op een openbare verkoop. De kosten kunnen immers een heel stuk hoger liggen en verschillen ook nog eens per gewest.

2. Notariskosten

De notaris stelt bij de aankoop van vastgoed de eigendomsakte op en rekent hierbij een bedrag aan dat afhankelijk is van de aankoopprijs. Op www.notaris.be kan je snel een simulatie maken. Daarnaast wordt ook een vaste aktekost aangerekend van ongeveer €600.

3. Kosten bij een lening

Moet je lenen bij de bank, dan betaal je naast de 0,30% inschrijvingsrechten op het geleende bedrag, ook aanhorigheden. Dit zijn de kosten die de bank moet maken om het geleende geld te kunnen terugvorderen als je de maandelijkse afbetaling niet meer zou aankunnen.

4. Dossierkosten

Dit zijn de kosten die de bank aanrekent om je hypothecaire lening af te sluiten. Over dit bedrag valt te onderhandelen en soms laat de bank ze zelfs vallen om je aan boord te halen.

5. Opmetingskosten

Bouwgrond moet voor de aankoop vaak nog eens opgemeten worden door een landmeter. Ook die kosten vallen ten laste van de nieuwe eigenaar.

 

Bij Immo Europe verkopen en verhuren we vastgoed, maar we geven even graag advies. Vraag dus altijd naar de kosten die bovenop de geafficheerde aankoopprijzen komen.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.