De planning
Dé ultieme tip om zonder zorgen te verhuizen is een gedetailleerde verhuisplanning. Een verhuis valt immers niet te onderschatten. Begin er dus op tijd aan, zorg dat je het juiste materiaal hebt (dozen, vulmateriaal, verhuislift, bestelwagen, …) en kies een datum waarop genoeg helpers zich vrij kunnen maken. Kies je voor een verhuisfirma? Hou er dan rekening mee dat die in het weekend en de vakantie een drukke agenda hebben en ook duurder zijn.
Weet je niet goed waar beginnen? Druk dan zeker onze verhuischecklist voor verhuur of verkoop af.
Quote: “Voorbereiding is het halve werk. Improviseren op de verhuisdag is dus geen optie.”
De administratie
Verhuizen betekent normaal gezien niet dat je van de radar wilt verdwijnen. Je werkgever, bpost, je verzekeraars, de bank, je leveranciers van energie, water, internet, … breng je dus best op voorhand al op de hoogte. Je nieuwe domicilie doorgeven aan de gemeente moet in de week na de verhuis gebeuren. Eenmaal je adreswijziging officieel is geregistreerd, worden een reeks andere instellingen via het Rijksregister automatisch op de hoogte gebracht. Dat is het geval voor overheidsinstellingen (Vlaamse Belastingdienst, Kind & Gezin, OCMW), het kinderbijslagfonds, je mutualiteit, sociale zekerheidsinstellingen, arbeidsongevallenverzekeraars, … Die hoef je dus niet in te lichten. Alvast één zorg minder.
Het inpakken
Je spullen op voorhand inpakken doet je verhuis heel wat vlotter verlopen. Improviseren op de grote dag is immers geen optie. Gebruik stevige, geen al te grote dozen. En bescherm breekbare voorwerpen met noppenfolie of krantenpapier. Groepeer de zaken voor eenzelfde ruimte in dezelfde doos. Het levert je tijdwinst op bij het uitpakken. Ook handig voor jezelf en voor de verhuizers: voorzie labels (eventueel in verschillende kleuren) met de inhoud en de uiteindelijke bestemming. Zo is het voor iedereen meteen duidelijk waar ze naartoe moeten en weten ze of ze extra omzichtig met een doos moeten omgaan (geef met een pijl de bovenkant aan).
Quote: “De ideale verhuisdoos is stevig, niet te groot, niet te zwaar, opgevuld en voorzien van een etiket met de inhoud, de bestemming en de richting.”
De meubels
Een nieuw huis betekent misschien ook een nieuwe inboedel, maar in veel gevallen verhuizen je meubels gewoon mee. Die in hun geheel verhuizen lijkt misschien wat lastiger, maar het bespaart je wel een hoop werk voor én na de verhuis. En dan zwijgen we nog over de montageplannetjes die je de voorbije jaren bent kwijtgespeeld. Check op voorhand wel hoe breed de ramen, voor-, achter- en binnendeuren van je woning zijn. En controleer of je meubels ook in hun geheel boven raken of huur een verhuislift.
Het verhuisteam
Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. En hoe sneller je verhuis achter de rug is. Trommel dus genoeg vrienden en familie op om je te helpen. Trakteer ze op krachtvoer en drank op de verhuisdag. En geef ze duidelijke instructies mee. Over de volgorde van inladen van de verhuiswagen bijvoorbeeld (grootste stukken eerst), of over het uitladen (lees het label op de doos).
Handige verhuistips altijd bij de hand? Ontdek welke verhuisapps wij interessant vinden.