Wat houden de nieuwe energienormen in?
De Vlaamse regering heeft de invoering van nieuwe energienormen bekrachtigd. Vanaf 1 januari 2030 moet elke woning in Vlaanderen voldoen aan minimale energielabels: E voor halfopen en vrijstaande woningen, en D voor rijwoningen en appartementen. Deze normen zijn bedoeld om de energie-efficiëntie van gebouwen te verbeteren en bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen.
Welk energielabel moet mijn woning halen?
Voor halfopen en vrijstaande woningen is het vereiste label E vanaf 2030. Dit label verstrakt naar D in 2035 en uiteindelijk naar C in 2040. Rijwoningen en appartementen moeten vanaf 2030 label D behalen en vanaf 2035 label C. Woningen die deze normen niet halen, kunnen als ongeschikt worden beschouwd en het verhuren ervan wordt strafbaar.
Blijven de huidige dakisolatie- en enkel glasnormen gelden?
Ja, de bestaande dakisolatienormen en de normen voor enkel glas blijven van kracht. Deze eisen zijn nu al van toepassing en zullen ook na 1 januari 2030 gelden, naast de nieuwe energienorm.
Wat zijn de gevolgen van het niet voldoen aan de energienorm?
Niet voldoen aan de energienorm wordt beschouwd als een gebrek van categorie II, wat voldoende is voor de ongeschiktheid van de woning. Dit kan leiden tot de verplichting voor de huurder om de woning te verlaten en de noodzaak voor de verhuurder om ontvangen huurgelden terug te storten. De woning kan ook worden opgenomen op de inventaris van ongeschikte en onbewoonbare woningen en onderworpen worden aan extra belastingen.
Is een Energieprestatiecertificaat (EPC) nu verplicht voor elke huurwoning?
Indirect introduceert de energienorm de verplichting voor elke verhuurde woning om over een geldig EPC te beschikken. Dit certificaat is noodzakelijk om aan te tonen dat de woning voldoet aan de minimale energie-eisen. Zonder een geldig EPC kan een woning als ongeschikt worden verklaard.