Nieuw Europees kader voor energieprestaties van gebouwen: wat verandert er?

De nieuwe Europese richtlijn voor energieprestaties van gebouwen introduceert strengere normen voor emissies en renovaties. Ontdek de gevolgen voor België en Vlaanderen en de geplande uitfasering van fossiele energie.

Wat is het doel van de nieuwe Europese richtlijn EPBD?

De vernieuwde Europese Richtlijn Energieprestaties van Gebouwen (EPBD) streeft naar een koolstofvrij gebouwenpark tegen 2050. Ze stelt zero-emissie als standaard voor nieuwe gebouwen: voor publieke gebouwen vanaf 2028 en voor andere gebouwen vanaf 2030.

Wat zijn de renovatieverplichtingen voor bestaande gebouwen?

De richtlijn introduceert renovatieverplichtingen, maar lidstaten zijn alleen verplicht deze toe te passen op niet-residentiële gebouwen, en zelfs daar zijn uitzonderingen mogelijk. Voor residentiële gebouwen worden reductiedoelen opgelegd, vooral door renovatie van slecht presterende gebouwen. Lidstaten moeten elke vijf jaar een nationaal renovatieplan indienen.

Wat houden de minimale energieprestatienormen in?

De EPBD stelt minimale energieprestatienormen voor bepaalde gebouwen. Voor niet-residentiële gebouwen is dit verplicht, met prioriteit voor slecht presterende gebouwen. Voor residentiële gebouwen zijn de normen optioneel, maar lidstaten worden aangemoedigd om vooral slecht presterende gebouwen te renoveren.

Zijn er al strengere regels in Vlaanderen?

In Vlaanderen zijn de regels op het vlak van renovatie en energieprestaties momenteel vaak strenger dan de Europese normen. Het is nog onduidelijk hoe Vlaanderen de nieuwe richtlijn precies zal implementeren, gezien de huidige evaluatie van de renovatieverplichting.

Wat is de rol van het EPC in het nieuwe kader?

De EPBD blijft vasthouden aan het Energieprestatiecertificaat (EPC) als meetinstrument voor energieprestaties, hoewel er kritiek op bestaat. Lidstaten moeten de betrouwbaarheid van het EPC verbeteren en hier publiek over rapporteren. De richtlijn stelt ook voor het EPC uniform te maken binnen de EU, met een schaal van A+ tot G.

Wat betekent de uitfasering van fossiele energie?

De richtlijn beoogt een volledige uitfasering van fossiele brandstoffen tegen 2040 voor verwarming, koeling en warm water. Vanaf 2025 komen klassieke boilers niet langer in aanmerking voor subsidies, en alle nieuwe gebouwen moeten geschikt zijn voor zonnepanelen. Vanaf 2030 moeten gebouwen, waar mogelijk, hun energie op locatie of via hernieuwbare energiebronnen genereren.

Hoe wordt duurzame mobiliteit bevorderd?

De richtlijn richt zich ook op duurzame mobiliteit, met de nadruk op elektrische voertuigen, maar beperkt de aandacht voor fietsen en openbaar vervoer. Dit onderdeel van de richtlijn vereist verdere uitwerking op nationaal niveau.

Wat zijn de volgende stappen?

Deze richtlijn vereist implementatie op nationaal niveau. De specifieke regels voor België en Vlaanderen zijn nog niet vastgesteld, en het is afwachten hoe deze Europese richtlijnen in de Belgische context zullen worden omgezet.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.