Staat de zomer weer voor de deur? Dan is de tijd aangebroken om ijsjes in te slaan, dagjes uit te plannen met de kids en terrasjes te pakken met vrienden. Daarnaast is dit het moment om je voor te bereiden op een hittegolf.
1. Hou de zon buiten
De zon is ’s winters een welkome gast in huis, maar zodra het kwik stijgt, hou je deze bezoeker beten buiten de deur. Dit kun je op verschillende manieren doen. Sluit bijvoorbeeld de gordijnen, lamellen of rolgordijnen om te voorkomen dat de zonnestralen je huis binnenkomen. Een nog betere optie is buitenzonwering installeren. Deze weert de zon voordat deze door de ramen naar binnen komt en is op deze wijze effectiever. Slimme zonwering is de beste optie. Mocht je ’s morgens voor je de deur uitging vergeten zijn om de rolluiken naar beneden te doen, dan kun je dit alsnog doen middels je smartphone, waar je ook bent.
2. Planten zijn je beste vriendjes
In de strijd tegen de zon zijn planten je beste vriendjes. Zij helpen jou je huis koel te houden zonder te klagen. Vooral buitenplanten zijn zeer geschikt voor deze taak. Gevelbeplanting dient als een extra isolatielaag en zorgt ervoor dat jouw buitenmuren minder warmte van de zon kunnen opnemen. Heb je liever geen gevelbeplanting? Struiken en bomen in de tuin geven extra schaduw en kunnen daarmee voorkomen dat er veel zon op je gevel of door het raam schijnt. Wil je voorkomen dat er warmte door het dak het huis binnenkomt? Onderzoek of het mogelijk is een groendak aan te leggen. Dit biedt verkoeling, kan wateroverlast voorkomen en staat bovendien ontzettend mooi!
3. Laat de koele lucht binnen
Overdag hou je de ramen gesloten om de warmte te weren. De geïsoleerde muren en ramen houden de hitte van buiten zo goed mogelijk tegen, maar na verloop van tijd zal de binnentemperatuur toch stijgen. Dit voorkom je door in de avond de ramen tegenover elkaar open te zetten. ’s Nachts is de buitentemperatuur koeler en deze verfrissende lucht laat je graag in je huis. Sluit de ramen ’s morgens weer vroeg, om de hitte van de dag buiten te houden. Hou het luchten van je huis wel inbraakveilig door bijvoorbeeld een dwarsstang te plaatsen in je bovenraampjes. Ook kleine indringers, zoals muggen en kruipbeestjes, hou je liever buiten de deur. Dit doe je door horren voor de ramen te plaatsen.
4. Gebruik een airco of ventilator
Voorkomen is beter dan genezen, maar vroeg of laat vindt de zon en zijn warmte toch zijn weg naar binnen. Deze hitte bestrijd je met een airco of een ventilator. Het voordeel van de airco is dat het de temperatuur in huis constant en koel houdt. Je hebt er op een gegeven moment misschien niet eens erg meer in dat het buiten bloedheet is! Dit apparaat is effectief, maar niet bepaald zuinig. Dat is ook direct het grootste nadeel van de airconditioner. Als je graag energie bespaart en een groene levensstijl belangrijk vindt, is de airco wellicht niet je eerste keuze. In dat geval is de ventilator een goede optie. Ga voor een kwalitatief apparaat dat oscilleert en stil is, zodat je ook ’s nachts van een heerlijk briesje kunt genieten zonder wakker te liggen van het gezoem.
5. Zorg voor een goede isolatie van je huis
Dit is geen tip die je van de ene op de andere dag toepast, maar het is wel één van de meest effectieve adviezen die we je kunnen geven. Hoe beter je huis geïsoleerd is, des te beter houdt jouw woning de zon buiten de deur. Vervang je enkelglas voor HR+++-glas, isoleer je spouwmuren en renoveer je dak. Als je je huis isoleert en tegelijkertijd ook eerder genoemde tips toepast, geniet jij dit jaar optimaal van de zomer!