Is een reservekapitaal verplicht voor de vereniging van mede-eigenaars?

De hervormde wet op mede-eigendom verplicht de aanleg van een reservekapitaal, tenzij de algemene vergadering een uitzondering maakt met een vier vijfde meerderheid. Ontdek de voorwaarden en regels voor bestaande en nieuwe gebouwen.

Is het aanleggen van een reservekapitaal verplicht voor onze VME?

Ja, sinds 1 januari 2019 is het aanleggen van een reservekapitaal verplicht voor alle verenigingen van mede-eigenaars (VME's), zowel voor bestaande als nieuwe gebouwen. Deze verplichting is ingevoerd door de wet van 18 juni 2018 en geldt voor alle appartementsgebouwen in mede-eigendom.

Wat is het verschil tussen werkkapitaal en reservekapitaal?

Het werkkapitaal omvat de voorschotten van mede-eigenaars voor periodieke uitgaven zoals verwarming, verlichting en beheerskosten van de gemeenschappelijke delen. Het reservekapitaal, daarentegen, is bedoeld voor niet-periodieke uitgaven zoals het vernieuwen van de verwarmingsinstallatie, herstellingen aan de lift, of dakvernieuwing.

Moeten de rekeningen voor werkkapitaal en reservekapitaal gescheiden zijn?

Ja, de wet vereist dat er afzonderlijke rekeningen zijn voor het werkkapitaal en het reservekapitaal. Deze rekeningen moeten op naam van de VME worden geopend en beheerd.

Wat zijn de regels voor het aanleggen van een reservefonds in bestaande gebouwen?

Voor bestaande gebouwen, die langer dan vijf jaar geleden voorlopig zijn opgeleverd, is het reservefonds verplicht. Deze regeling geldt voor alle gebouwen waarvan de gemeenschappelijke delen sinds minstens vijf jaar bestaan op de datum van 1 januari 2019.

Wat zijn de regels voor nieuwe gebouwen?

Voor nieuwe gebouwen is het reservefonds verplicht binnen vijf jaar na de voorlopige oplevering van de gemeenschappelijke delen. Zo heeft een nieuw gebouw vijf jaar om de nodige middelen in een reservekapitaal te verzamelen.

Wat is de jaarlijkse bijdrage aan het reservekapitaal?

De jaarlijkse bijdrage aan het reservekapitaal moet minstens 5% bedragen van de totale gemeenschappelijke lasten van het voorgaande boekjaar. De algemene vergadering kan echter met een vier vijfde meerderheid beslissen om deze verplichting niet na te komen, via de opt-outregeling.

Hoe werkt de opt-outregeling?

De opt-outregeling biedt de mogelijkheid om af te wijken van de verplichting tot het aanleggen van een reservekapitaal. Als een mede-eigenaar voorstelt om hiervan gebruik te maken, kan de algemene vergadering met een vier vijfde meerderheid stemmen om deze verplichting niet uit te voeren. Zonder een voorstel voor de opt-out is de aanleg van het reservekapitaal automatisch verplicht.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.