Wat is een Vereniging van Mede-Eigenaars (VME)?
Eerst en vooral: de Vereniging van Mede-Eigenaars is niet hetzelfde als de Raad van Mede-Eigendom (dit is één van de vier organen van een VME, zie onderaan dit artikel). De VME is een rechtspersoon waarin alle mede-eigenaars van een gebouw worden verenigd en vertegenwoordigd. Het enige doel van deze VME is het dagelijkse beheer en behoud van de mede-eigendom. In de praktijk geeft de algemene vergadering het uitvoerende luik van deze taak in handen van de syndicus.
Wie is lid van de VME?
Elke mede-eigenaar van een appartement is van rechtswege lid van de VME. Dat betekent dat het lidmaatschap wettelijk verplicht is en enkel kan worden beëindigd door de verkoop van het pand. Concreet ontstaat een VME dus van zodra er meerdere appartementen in een gebouw zijn en deze eigendom zijn van minstens twee eigenaars. Kort gezegd: wanneer er sprake is van een mede-eigendom.
Welke organen maken deel uit van de VME?
Wettelijk bestaat de VME uit vier organen:
- Het beleidsorgaan: de Algemene Vergadering (AV)
- Het uitvoerend orgaan: de syndicus (lees ook artikel De syndicus in vraag in antwoord)
- Het toezichtsorgaan: de Commissaris van de Rekeningen
- Het facultatief toezichtsorgaan: de Raad van Mede-Eigendom
De eerste drie organen zijn verplicht in elke VME. Het vierde orgaan is enkel verplicht wanneer er minstens twintig woonkavels zijn (garages, parkeerplaatsen en kelders worden niet meegeteld).
Wie is de Commissaris van de Rekeningen?
De Rekening-Commissaris controleert de boekhouding die door de syndicus wordt gevoerd en geeft advies aan de AV om deze na een werkjaar al dan niet goed te keuren.
Wat is de Raad van Mede-Eigendom?
De Raad van Mede-Eigendom is een onderdeel van de Vereniging van Mede-Eigenaars en wordt samengesteld uit een kleinere groep van mede-eigenaars. De belangrijkste bevoegdheid van dit orgaan is de syndicus bij te staan en toezicht te houden op zijn beheer. Zich rechtstreeks inlaten met het beheer, zoals het aanduiden van aannemers bij herstellingen, mag echter niet.