Bieden onder gesloten omslag: wat is dat?
Het principe is heel simpel. Kandidaat-kopers kunnen bieden onder gesloten omslag. Dat mag je vrij letterlijk nemen: je schrijft op een papier hoeveel je biedt op een bepaalde woning en kleeft de envelop dicht om die vervolgens aan de makelaar te bezorgen. Dit doe je natuurlijk voor de termijnkaars is opgebrand. Daarna worden de enveloppen geopend.
Doorgaans gaat de woning dan naar de hoogste bieder. Maar… niet altijd. Soms gebeurt het dat de eigenaar-verkoper kiest voor een lager bod omdat die geen opschortende voorwaarde (bvb. het klassieke “mits goedkeuring woningkrediet”) inhoudt.
Vijf gouden tips
Sedert de coronalockdown maakt het bieden onder gesloten omslag een steile opgang. Maar… niet iedereen kent de kneepjes. Daarom deze slimme tips.
- Doe éérst je huiswerk
Een bod is bindend: vergeet dat niet. Ga dus eerst langs bij je bankier en ga na welk budget haalbaar is. Geen woonkrediet loskrijgen is geen geldige reden om van je bod af te zien. Tenzij je dit natuurlijk uitdrukkelijk hebt vermeld als opschortende voorwaarde… maar dat verlaagt dan alweer je kansen.
- Denk goed na
Een woning of appartement is geen impulsaankoop. Denk er goed over na. Voldoet het aan je verwachtingen? Zit de prijs goed? Eens je enveloppe is ingediend, kan je niet meer terug. Bied dus niet in een opwelling. Laat het enkele dagen berusten, maar hou tegelijkertijd de deadline in de gaten.
- Win informatie in
Om zeker te zijn van je keuze, kijk je best ook eens naar vergelijkbare panden in de buurt. Is de verhouding tussen prijs en kwaliteit vergelijkbaar? Durf om advies vragen.
- Beperk je bod in tijd
Zeer belangrijk: vermeld in je brief duidelijk tot wanneer het bod geldig is. Als je geen geldigheidstermijn op je bod hebt gekleefd, dan blijft dat eigenlijk lopen. Met andere woorden: zelfs vele maanden nadien kan de verkoper bij je komen aankloppen met het nieuws dat je bod alsnog aanvaard is. Maar… wie weet heb je tegen dan al een andere woning gekocht?
- Koppel een voorwaarde aan je bod
Dit mes snijdt aan twee kanten. Gehaaste verkopers zullen eerder opteren voor een bod zonder opschortende voorwaarden. Aanvaarden en klaar is Kees. Maar goed: als je liever op zeker speelt, dan koppel je je bod aan een groen licht van de bank. Als je hypothecaire lening later geweigerd wordt, dan zal je dat wel moeten bewijzen met papieren van de bank. Maar wat dat betreft: zie tip 1.
Heb je nog vragen hierover?
Aarzel niet en neem gerust contact met ons op.